Bootstrapping – når du tar regningen selv

Dette er et uttrykk som oftes refererer til en selv-startet prosess som i utgangspunktet skal fortsette uten ekstern input. I bedriftssammenheng kan vi se på dette som at bedriften selv klarer å komme seg på beina uten ekstern finansiering. Fler og fler bedrifter er ute etter finansiering, det blir flere om beinet og det blir generelt vanskeligere å finansiere en oppstartsbedrift, da risikoen er høy. Heldigvis er det godt å vite at både Microsoft, Dell, Cisco, Oracle og eBay er bedrifter som har klart seg på egenhånd, uten ekstern finansiering.

Bootstrapping betraktes som en vanskelig, men en klok vei å gå få unge bedrifter. Det er ikke minst en trygg vei å gå, dog kan den ta lenger tid.

Når man bestemmer seg for å “bootstrappe” forplikter man seg (overfor seg selv)  å finansiere hovedutviklingen og veksten gjennom intern cashflow. Du, som grunnleggeren av bedriften, og kanskje et håndfull “co-founders” eller ansatte dropper å ta ut penger av bedriften, for at bedriften skal kunne finansiere seg selv.

Å jobbe aktivt mot at bedriften skal kunne stå på egne ben, og avhenge kun av sin egen inntekt betyr i praksis kun en ting; det er kunden som gjelder! I denne prosessen hvor salget og kunder blir så viktig fra start av, blir denne verdien brent inn i ryggraden til bedriften. Bedriftens overlevelse avhenger av kunden. Kunden er gjerne tidlig med i beta testingen, og motiveres til å ta en aktiv del av prosessen. Bedrifter som “bootstrapper” er også ofte mer rasjonelle og mindre spekulative når det kommer til penger.

Hvordan kan vi hjelpe deg?

Stian Ulvøy

Stian Ulvøy

Ansvarlig Konsulent

Liknende temaer

Hold deg oppdatert

Innomellom sender vi ut spennende artikler som hjelper deg i veien til Bedre Resultater. Meld deg på i dag!

Noen av bedriftene vi har jobbet med

Første steg til Bedre Resultater

  Jeg godtar at Bedre Resultater sender meg informasjon på epost

  Kontaktinfo

  Avdeling Fredrikstad

  Østheimveien 26, 1630 Gamle Fredrikstad

  Avdeling Follo

  Sagaveien 3, 1430 Ås 

   

   

  post@bedreresultater.no

  Org. Nr: 989 530 631

  Østheimveien 26, 1630 Gamle Fredrikstad

  Nettisden er utviklet av Bedre Resultater AS